fbpx

Milyen zajhatásokkal kell számolnom egy klímaberendezés üzemelése során?

A megfelelő légkondicionáló kiválasztásának egyik alapvető szempontja, a berendezés által keltett zajszint. A Gree gyár 12.000 mérnökének elkötelezett célja a minél csendesebb légkondicionálók kifejlesztése. Ebben a cikkben sorra vesszük, mely általános tényezők befolyásolják a klímaberendezések hangnyomásszintjét.

A klímaberendezések technológiájából adódóan általánosan jellemző, hogy a készülékek üzeme bizonyos mértékű zajjal jár. A berendezés által keltett hangok többfélék is lehetnek, az üzemmódtól és az üzemi kondícióktól (hőmérséklet, páratartalom stb.) függően, a következő zajokat lehet megkülönböztetni egymástól:

légáramlás zaja: a kültéri és a beltéri egységnél is jelentkezik. A ventilátorok által biztosított légszállítás, a berendezés működésének alapfeltétele. Nagyobb teljesítmény igényhez, nagyobb ventilátor zaj társul.
kompresszor működési zaj: a kompresszor hangcsillapító burkolattal van ellátva, ezért a működés közbeni zaj átlagos, mértéke a kompresszor fordulatával arányos.
hűtőközeg áramlási zaj: csendes környezetben előfordulhat, hogy beltérben hallhatóvá válik a hűtőközeg áramlásának halk zaja. Ez különösen akkor ismerhető fel, ha a beltéri egység alacsony fordulaton működik és nincs egyéb környezeti hang, mint például éjszaka.
leolvasztás hangja: hőszivattyú üzemben a berendezés az üzemi kondíciók alapján, időnként a kültéri egység leolvasztását végezheti. Ennek az üzemállapotnak hatása van a beltéri egységre is, amelyből ilyenkor a normál szintet meghaladó zaj szűrődhet ki.
hőtágulás: üzemmód váltásoknál és leolvasztás esetén, a hirtelen hőmérsékletváltozás a beltéri egység egyes alkatrészeinek fokozott hőtágulását válthatja ki, amely alkalmanként recsegő hangot okozhat.
mechanikus zajok: a légterelő lamella mozgása, olykor mechanikus eredetű zajokat kelthet, melyek az apró műanyag alkatrészek súrlódásából adódnak.
rezonancia: a kültéri egység alapvetően minimálisan rezeg, mértéke a kompresszor fordulatával arányos. A rezgés elnyelésében vagy az épületre történő átvitelében, jelentős szerepe van a megfelelő telepítésnek, az alkalmazott gumi rezgéscsillapító minőségének, valamint az épület szerkezetének és a kültéri – beltéri egység közötti távolságnak.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kattintson kívülre az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Best Buy Award 2021/22
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!