fbpx

Hogyan (ne) használjuk a klímát?

2024-es innovációk és jótanácsok a hűtési szezon előtt

Az elektromos légkondicionálás az Egyesült Államokból indult hódító útjára 1902-ben. A készülékek használói hamar rájöttek arra, hogy nem elég felszerelni és működtetni a gépeket, elengedhetetlen a rendszeres tisztitás és a karbantartás, ellenkező esetben súlyos tüdőbetegséget kockáztatnak, a koszos szűrőkben megtelepedő baktériumok és gombák miatt. Vagyis a nem megfelelő használattal többet árt a készülék, mint használ.

Napjainkra a klímaberendezés már alapvető kényelmi funkciót lát el az otthonokban, irodákban, üzletekben. Azonban, ha nem tartjuk be a használathoz kapcsolódó lényeges szabályokat, a készülékek közvetett módon úgy is megbetegíthetnek, ha rendszeresen kitisztíttatjuk azokat.

Fontos tudni, hogy a klímát soha ne állítsuk közvetlenül az arcunkra vagy bármely más testrészünkre, mert a drasztikusan lehűtött levegő az érintett testrészben reumatikus problémákhoz vezethet.

Általánosan elfogadott szabály, hogy nagy hőségben se hűtsük 20 fok alá a levegőt, illetve a kinti és benti hőmérséklet között ne legyen 5-8 foknál nagyobb a különbség.

Nem csak hűtés – innovációk
A mai modern készülékek a hőszivattyús működési mechanizmusnak köszönhetően már jóval túlmutatnak a hűtési funkción. A fűtés, a páraszabályozás és a légtisztítás is fontos szempont lehet. A párátlanítás jelentősége napjainkban széles körben ismert, főként azokban a háztartásokban, ahol gyakori a penész előfordulása, illetve allergiával vagy asztmával küzdenek a családtagok.

A szellőztetés a legjobb „gyógymód” lehet, azonban a klímapiac idei újdonsága a Gree klímamárka egyedülálló, hővisszanyerős friss levegő modulja, mely a nyílászárók használata nélkül megoldja a problémát. A készülék úgy tud friss levegőt bejuttatni a hűtött vagy fűtött helyiségbe, hogy az elhasznált levegő energiájával, többlet energia felhasználása nélkül, előfűti vagy előhűti a kinti levegőt. Az elhasznált levegő felhasználásával jelentős energiamegtakarítás érhető el. Az Airy modellek rendkívüli hasznos szolgálatot nyújthatnak például orvosi rendelőkben, éttermekben.

Sokat tehetünk az egészségmegőrzésért, ha biztosítjuk a helyiségekben a megfelelő páratartalmat. A Gree Airy készülék valós idejű páratartalom kijelzéssel is rendelkezik, a párátlanítás százalékos pontosságra szabályozható, így az élettanilag legideálisabb páratartományon belül tarthatjuk otthonunkat.

Nem elhanyagolható szempont, hogy a csúcstechnológiás modell az egyik legcsendesebb elérhető készülék. A csendes beltéri üzemmód funkciót választva a légkondicionáló 19dB hangnyomásszinten képes üzemelni, amely az emberi suttogásnál is halkabb.

Mesterséges intelligencia
Az AI szintén nagyon sokat segíthet az energiahatékonyságban, figyeli a klímahasználatot és ez alapján egy olyan algoritmust alakít ki, amivel még energiahatékonyabban üzemeltethető a berendezés. Az Airy intelligens tanulás funkciója a Gree-AI algoritmust alkalmazza, amelynek révén a legoptimálisabb működési profilt követve, elérhetővé válik az akár 20 százalékos energiamegtakarítás is.

Csak biztonságosan
A fluortartalmú üvegházhatású gázokkal és az ózonréteget lebontó anyagokkal kapcsolatos tevékenységek végzésének feltételeiről szóló rendelet szerint, klímaberendezés telepítését, beüzemelését, karbantartását csak a Nemzeti Klímavédelmi Hatóság által elfogadott, jóváhagyott, képesítéssel rendelkező vállalkozás végezheti. Ennek oka, hogy a legtöbb berendezésben használt klímagáz üvegházhatású gáz, amely veszélyes a környezetre, ezáltal az egészségre is. Jogosultsággal rendelkező szerelőkre a Klímagáz adatbázis nyitóoldalán található „Térképes képesített vállalkozás kereső” menüpontban lehet rákeresni. ( )

Forrás: Hogyan (ne) használjuk a klímát?

Kattintson kívülre az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Best Buy Award 2021/22
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!