fbpx

A klíma karbantartás fontossága

Miért fontos a karbantartás?
A rendszeres karbantartások elvégzése nem csupán a jótállás megőrzése miatt szükséges. Amellett, hogy a rendszeres karbantartások elvégzésével biztosítható, a berendezés üzemszerű működése és hosszú élettartama, élettani szempontból is kiemelten fontos. A beltéri egységben az üzemelés közben bejutó szennyeződések és kórokozók számos légúti betegség okozói lehetnek, egy elhanyagolt klímaberendezés esetén.

Mikor végeztessük el a karbantartást?
A berendezések karbantartását érdemes jóval a szezon kezdete előtt elvégeztetni, ugyanis, ha ez csak a szezon kezdetekor jut eszünkbe, amikor a szakemberek már telepítésekkel vannak elfoglalva, jó eséllyel csak nagyon sokára kapunk időpontot. Karbantartás során egy esetleges meghibásodásra is fény derül, ezért is szerencsés időben elvégeztetni, megóvva magunkat attól a kellemetlenségtől, hogy pl. a hirtelen jött kánikula közepén maradjunk hűtés nélkül. Ez érvényes mind a fűtési, mind a hűtési szezonra is.

Miért szükséges évente kétszer elvégeztetni a karbantartást?
Hűtési szezonban általában jóval kevesebbet üzemel egy berendezés, ilyenkor azonban a beltéri egység hőcserélőjén keletkezik kondenzvíz, így hűtési szezonban nagyobb eséllyel szaporodhatnak el kórokozók a beltéri egységben. A fűtésre használt berendezések esetében télen jóval nagyobb igénybevételnek vannak kitéve a berendezések, ezért fontos a felülvizsgálatot tavasszal és ősszel is elvégeztetni. Előfordulhat olyan eset is, hogy a helyiségben az átlagosnál nagyobb a szennyezettség, itt évente akár kettőnél több karbantartásra is szükség lehet. (pl. üzlethelyiség)

Kit hívjak a karbantartás elvégzésére?
A karbantartásokat nem kötelező a beszerelő céggel végeztetni, bármilyen szakember végezheti, aki rendelkezik NKVH (Nemzeti Klímavédelmi Hatóság) regisztrációval, ez nem jár garanciavesztéssel. Ennek ellenére javasoljuk, hogy amennyiben ennek nincsen valamilyen akadálya, a telepítő vállalkozást keressék fel a karbantartás elvégzésére, hiszen a jótállási kötelezettség minden esetben ennél a vállalkozásnál marad. Tehát ha pl. karbantartás során valamilyen hiba is előkerül, azt a másik cég nem tudja a hivatalos jótállás keretében intézni. A gördülékeny ügyintézést segíti, ha ugyanazzal a vállalkozással végeztetjük a karbantartást is, akik a telepítést is végezték. A karbantartásokat írassuk be a garanciafüzetbe, valamint a számlákat tartsuk meg róluk az igazolhatóság miatt. A Gree légkondicionálók kiterjedt partnerhálózata egész évben szakszerű támogatást tud nyújtani végfelhasználói számára.

Miből áll egy karbantartás?
A karbantartásnak csak egy része a beltéri egység fertőtlenítő tisztítása. A beltéri egység tisztítása a szennyezettség mértékétől függően változhat, de minden esetben szükséges a hőcserélő vegyszeres fertőtlenítése. Valószínűleg ez az elsődleges szempont, amiért karbantartást kérünk, ezen túl azonban számos feladatot el kell ilyenkor végeznie a szerelőnek. A beltéri egység cseppvízelvezetését is szükséges ellenőrizni, szükség esetén tisztítani, hogy nehogy az első hűtési indítás alkalmával derüljön ki, hogy a víz nem tud szabadon távozni a beltériből. A karbantartó átvizsgálja a kültéri egységet is, és ha a hőcserélőn szennyeződést tapasztal, annak mértékétől függően azt is a megfelelő módon tisztítja. Ezen felül a berendezés üzemét is vizsgálni szükséges, ami feltárhat egy esetleges meghibásodást is. Ezt egy járatási próba során végzik el az üzemi nyomásértékek és a befújt levegő hőmérsékletek ellenőrzésével.

Mire kell figyelni egy karbantartás során?
Amire kifejezetten érdemes figyelni, hogy a karbantartás legyen megfelelően dokumentálva, hiszen ez a jótállás feltétele is. A karbantartás során a szakember végezzen el minden feladatot a korábban leírtak szerint. A beltéri egység fertőtlenítése után a fertőtlenítő vegyszer alapos öblítése szükséges. Egyes vegyszerek a műanyag alkatrészek károsodását okozhatják, ha az a szükséges behatási időnél tovább érintkezik azzal. Tipikusan a beltéri egység csepptálcájában tud megállni a vegyszer. Jó esetben a szakember alaposan átöblíti a beltéri egységet a művelet után, de a karbantartás elvégzése után érdemes a berendezést néhány órán keresztül hűtés vagy párátlanítás üzemben használni, hogy a keletkező cseppvíz biztosan leöblítse a vegyszert.

Elvégezhetem-e magam a karbantartást?
Nem javasoljuk a különböző „csináld magad” karbantartásokat, hiszen ez a korábban leírtak közül csak egyetlen pontot lát el, ráadásul akár a berendezés meghibásodásához is vezethet, ha nem megfelelő vegyszerrel, vagy eszközzel végezzük.

Ugyanakkor ez nem összekeverendő a porszűrők tisztításával, melyet a végfelhasználó a kezelési kézikönyvben leírtak szerint el kell végezzen. Ez a használat intenzitásától függően akár 1-2 hetente is érdemes ellenőrizni.

Kattintson kívülre az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Best Buy Award 2021/22
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!