fbpx

Hogyan csökkenthetjük a légkondicionálónk költségeit?

A következőkben részletezett lépések segítenek szembeszállni a nyáron túlságosan magasra szökő energiaköltségekkel.

Energiaköltségek tekintetében a nyár nagyon izzasztó – és költséges lehet. De van néhány egyszerű módszer a hűtési költségek csökkentésére “50 fokos éjszakák” végigszenvedése nélkül, légkondícionálóval. Valójában, ha már most elkezdünk felkészülni a “hőhullámra” (a cikk májusban íródott!), feltehetőleg több 100 Dollárt is megtakaríthatunk. Ráadásul ezzel a környezetnek is “teszel egy szívességet”; amióta az Energia Minisztérium becslése szerint a háztartások felének energiafelhasználása növekszik fűtés és hűtés tekintetében.

1) Tömítsünk el minden felesleges nyílást: a réseken kiáramló hideg levegő értékes hőtartalmát elveszítjük. Szakboltokban beszerezhető műanyag fólia a régebbi ablakok réseinek kitömésére, amelyeken át szívesen kiszökik a hideg. Szivacsos hab és tömítés is segíthet megoldani a szigetelést a problémás helyeken, például többlet-szigetelés a padláson. Egyéb megoldásokban kérjük Szakember segítségét.

2) Ha ablakklímát használunk, legyünk bizonyosak az ablakkeretben való biztos illeszkedésében, ha nem így van, a berendezés körül elszükhet a hideg levegő. Az Energia Minisztérium azt ajánlja, hogy az ablakklímáknak legyen saját áramkörük, a hálózat túlterhelésének megelőzése érdekében. Az ügynökség becslése szerint egy “megfelelő hővédelem” a házunk körül akár 20%-kal is csökkentheti a fűtési és hűtési költségeinket. Az ajtók becsukása és a nem használt helyiségek réseinek lezárása még inkább csökkenti a légkondícionálónk terhelését.

3) Szükség szerint csukjuk be az árnyékolókat. A nap felkelése után képes otthonunkban “üvegházhatást” (meleget) előidézni, ha ezt az árnyékolókkal megelőzzük, a klímánk sokkal könnyebben képes tartani a beállított szobahőmérsékletet. Hosszabb távon gondolkodva javasoljuk fák, vagy nagyobb bokrok telepítését az ablakok elé, ezzel is árnyékoló hatást elérve.

4) Mindig tartsuk tisztán a légkonsícionáló beltéri egységének szűrőit. Piszkos munkának tűnik, de hívhatunk szakembert ennek elvégzésére. Geoff Godwin, az Emerson cég alelnöke mondta egyszer, hogy feltétlenül ajánlott a szűrők tisztítása legalább egyszer egy hónapban, a legegyszerűbb megoldás a folyóvizes kiöblítés és szárítás szabad levegőn.

5) Állítsuk be megfelelően a termosztátot. Ha csak a macskánk tartózkodik otthon nap közben, őt talán nem zavarja, ha melegebb van a lakásban. A programozható termosztátok képesek arra, hogy abban az időszakban, amikor nem vagyunk otthon, a belső hőmérsékletet magasabban tartják, ilyen eszköz alkalmazásával éves szinten akár 30% költség-megtakarítás érhető el Godwin szerint. Annak ellenére, hogy napjainkban a legtöbb légkondícionáló távirányítója rendelkezik ilyen funkcióval, az emberek többsége nem használja ki, ez a legtöbb rendszer számára a szükségesnél nagyobb terhelést jelent. (amennyiben a termosztát beállítása nehézséget jelentene, találhatunk lépésről-lépésre elmagyarázó videókat vagy leírásokat a Gyártónál)

6) Kihúzni-kihúzni-kihúzni ! A legtöbb TV, DVD, számítógép kikapcsolt állapotban is fogyaszt áramot. Ezért érdemes akár kihúzni az elektromos fogyasztók villásdugóit, vagy Smart Strip csatlakozót használni. Egy kivétel van: a mennyezeti ventillátorok, amelyek éjszaka műküdtetve olcsóbban képesek hűteni a levegőt.

7) Hátrébb a sütőtől! Íme az ürügy a kész ételek rendelésére, vagy előkészített nyersanyagok elkészítésére. A bekapcsolt sütő jelenti a házban a legnagyobb felmelegedés-forrást, képes túlterhelni a légkondícionálót is. Ha mégis sütni/főzni akarunk, akkor tegyük ezt az udvari grillsütőn, szabadtéri tűznél, vagy akár tűzhely-felszíni sütőt, amely a sütőnék kevesebb hőt termel.

8) Zuhanyozzunk hideg vízzel. Persze, szükséges lehet a vízhőfok megemelésére a hideg téli hónapokban, de a nyáridőben megejtett hideg zuhanyok a vízhőmérséklet csökkentésére késztethetnek a legtöbb hónapban, amely ismét csökkenti az energiaköltségeket. Godwin becslése szerint ha egy 200 literes tároló vízhőmérsékletét 70°C-ról 64°C-ra csökkentjük, úgy éves szinten 50 Dollárt is megtakaríthatunk.

9) Hívjuk a szakembert. A legtöbben azt javasolják, hogy a berendezéseinket évente legalább egyszer vizsgáltassuk meg a potenciális bajok ellenőrzése végett, penész, rozsda vagy piszok lerakódások eltávolítására, melyek a hatékonyságot akadályozzák. “A legtöbb ember nem teszi meg ezt, nem foglalkoznak velük addig, amíg az elektromos berendezések el nem romlanak.”-mondta Godwin. Egy energia-szakértővel megvizsgáltathatjuk az egész lakást, aki képes megtalálni valamennyi rést és egyéb hőveszteségi hiányosságot.

10) Fejlesszük a rendszereinket. Az Energiamentés Szövetség ajánlása szerint cseréljük ki az öreg izzóinkat kompakt fénycsövekre. Nemcsak kevesebb energiafelhasználást érünk el ezzel, de a kompakt fénycsövek kevesebb hőt is termelnek. Ha egyéb, nagyobb berendezést vásárolunk, pl. mosógép, szárító, mosogatógép vagy TV, ne felejtsük el megnézni annak energiahatékonyságát. A készülékek adatlapján látható jelzések alapján tájékozódhatunk.

11) Ha egy új légkondícionálót készülünk vásárolni, legyünk nagy figyelemmel annak teljesítményére. Egyes fogyasztók tévesen a szükségesnél nagyobb berendezést választanak, azt gondolva hogy sokkal hatékonyabbak lesznek; de a valóság az, hogy sokkal magasabb zajt és nagyobb fogyasztást érnek el vele. A megfelelő teljesítményű berendezés hosszabb ideig tart és jóval gazdaságosabban működik, mondja az ügynökség.

Az előbb felsorolt lépéseket betartva a havi energiaszámláink értékét csökkenthetjük, és az így megmaradó költség-megtakarítást a nyári szórakozásunkra fordíthatjuk.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kattintson kívülre az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Best Buy Award 2021/22
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!