fbpx

A BTU fogalma és kiszámításának módja

BTU = British Thermal Unit

AirconTalk honlapról
Magyarországon is gyakran találkozunk “nem-SI” mértékegységekkel a folyadékhűtő vagy klímapiacon, pl. amerikai, vagy kínai termékek esetén. A következőkben ismertetett módszer megfelelő SI mértékegységek (kp. W, kW) használatakor is.

A BTU fogalma:

A British Thermal Unit rövidítése; azt a hőmennyiséget jelöli, amellyel 1 font víz (H2O, legnagyobb sűrűségben) hőmérsékletét 1°F fokkal növeli.

Tudták, hogy a klimatizálandó szoba megfelelő BTU értékének kiszámítása nagyon fontos? A legtöbb ember a saját klímaforgalmazójának véleményére támaszkodik, hogy a legjobb teljesítményű gépet kapják. De mivel Ön a klíma felhasználója, ajánlott Önnek a legjobba tisztában lenni a tudnivalókkal.

Tehát Ön az, aki a leghidegebben szereti járatni a klímáját? Vagy Ön az az ember, akinek számára a 25-26°C a megfelelő?  Fontos tudni Önnek, hogyan számíthatja ki saját klímájának BTU értékét, mivel ha rosszul dönt, akkor túl kicsi vagy túl nagy teljesítményű gépet fog vásárolni. Egy alulméretezett klímaberendezés nem fogja megfelelően lehűteni a szobát, vagy túlságosan hosszú ideig teszi ezt, különösen most, hogy az időjárás melegebb lesz.

Szintén nem költséghetékony megoldás egy túlméretezett klímaberendezés sem. Azon túl, hogy a berendezés túl gyorsan hűti le a szobát, amely a kompresszor túl gyakori ki/ bekapcsolását okozza. Minden egyes bekapcsolás energiaigénye 6x-osa a normál üzeminek. A túl sok ki/bekapcsolás megemeli a villanyszámla összegét, emellett a kompresszor élettartama is csökkenni fog. Egy új kompresszor akár 900 Dollárba is kerülhet

Most már érti, hogy miért javasolt a BTU számítása és a szoba hűtési igényének megfelelő klíma választása?

Hűtési teljesítmény:

A klímaberendezés hűtési teljesítménye az a képesség, hogy mennyi hőt képes eltávolítani a szobából, rendszerint BTU/h mértékegységgel jelölik. A magasabb BTU érték azt jelenti, hogy a gép több hőt képes elszállítani. Fontos, hogy a szoba hűtését ellátó klímaberendezés BTU értéke bőven elég legyen a szoba levegőjének lehűtésére.

Klímaberendezés BTU értékének kiszámítása:

Hogyan számíthatja ki az Önnek megfelelő BTU értéket? Jegyezze meg, hogy a BTU számításának menete csak becsült értéket fog megadni a szoba lehűtéséhez.

Vegyünk alapul egy szobát, ahol 1-2 ember tartózkodik.

1. számoljuk ki a szoba légtérfogatát: pl. 2,5x3x2,5 m = 18,75 lm3

2. a kapott eredményt osszuk 2-vel; 18,75/2 = 9,375, ez megadja a becsült hűtési hőigényt kBtu/h mértékegységben

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Kattintson kívülre az összehasonlító sáv elrejtéséhez
Összehasonlítás
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Euromonitor International
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!
Best Buy Award 2021/22
TANÚSÍTVÁNY MEGTEKINTÉSE!